Ciasto pijana śliwka z masą budyniową
Wspaniałe ciasto pijana śliwka na ciemnym biszkopcie, z orzechową wkładką, namoczonymi w alkoholu śliwkami, zatopionymi w masie budyniowej oraz polewą czekoladową.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Pijana śliwka:
- ok. 500 g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
- 250 ml rumu (jasnego lub ciemnego) albo wódki
Biszkopt ciemny:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
- 250 g orzechów włoskich
- 5 białek (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 5 żółtek (pozostałe z ciasta orzechowego)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 20 g)
- 2 łyżki mąki pszennej (lub 20 g)
- 300 g masła, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżka żelatyny w proszku
- 3 łyżki wody
- 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany (10- 18%) lub jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
Sposób przygotowania:
- Śliwki (całe) przełożyć do słoika, zalać rumem, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. (Alkohol nie przykryje wszystkich śliwek). Pozostawić w kuchni na ok. 12 godzin lub na noc. (Jeśli jest taka możliwość to co jakiś czas wstrząsnąć słoikiem, aby śliwki wchłonęły jak najwięcej alkoholu).
- Przygotować budyń do masy budyniowej: 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, skrobią i mąką. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie przesiać. Odstawić na bok.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać w odstępach po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować ciasto orzechowe: Orzechy posiekać. Przełożyć do miski i wymieszać z mąką. Odstawić na bok.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Gdy beza będzie gęsta, lśniąca i sztywna wmieszać delikatnie szpatułką orzechy z mąką.
- Ciasto orzechowe przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się przyrumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
- Nasączone śliwki przełożyć na sitko zawieszone nad miską, aby odsączyć z nadmiaru alkoholu.
- Biszkopt nasączyć alkoholem pozostałym po odsączeniu śliwek.
- Przygotować masę budyniową: Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
- Na nasączony biszkopt wyłożyć cienką warstwę masy budyniowej. Przykryć ciastem orzechowym. Rozłożyć cienką warstwę masy budyniowej, na nią śliwki i przykryć resztą masy budyniowej.
- Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
- Przygotować polewę czekoladową: Żelatynę przełożyć na małego garnuszka i wymieszać z wodą. Pozostawić na 5- 10 minut do napęcznienia. W drugim garnku umieścić masło, cukier puder i kakao. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając trzepaczką, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ściągnąć z pieca. Osobno na niskiej mocy palnika podgrzać żelatynę, mieszając, aż się rozpuści. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Do lekko ciepłej polewy dodawać po łyżce śmietany, mieszając krótko trzepaczką, tylko do połączenia.
- Polewę wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała.
Źródło: Przepis wzorowany na cieście Siostry Anastazji "Łącki przekładaniec", z książki: "100 nowych ciast".
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.